Een e-mail versturen. We denken er niet meer bij na. Het is zo vanzelfsprekend dat we ons vaak niet eens afvragen wat er nu eigenlijk gebeurt als we een e-mail versturen. Wat we wel weten is dat als onze e-mail niet werkt we in paniek raken. Hoogste tijd dus om eens te bekijken hoe e-mail werkt en wat er achter de schermen gebeurt als we op de knop verzenden hebben gedrukt. Daarnaast weet je na het lezen van dit artikel wat je moet doen als je e-mail niet werkt.

Wat gebeurt er als je een e-mail verstuurd?

Om te kunnen e-mailen heb je een e-mailserver nodig. Op het moment dat jij op de “verzenden” knop hebt geklikt, maakt het e-mailprogramma verbinding met de uitgaande e-mailserver. Dit wordt ook wel de SMTP-server genoemd. Hierbij worden de inloggegevens van het e-mailaccount gecontroleerd. Als het e-mailprogramma juist is ingesteld gebeurt dit vanzelf, zo niet dan volgt er een foutmelding en word je gevraagd om de inloggegevens op te geven. Als de gegevens juist zijn wordt de volgende informatie doorgegeven aan de e-mailserver:

 

  • naar wie de e-mail verstuurd moet worden
  • van wie de e-mail afkomstig is
  • wat de inhoud van de e-mail is
  • eventuele bijlages

 

Het verzoek wordt door de e-mailserver in behandeling genomen. Er wordt gezocht naar de ontvangende e-mailserver met behulp van MX-records. Als de ontvangende e-mailserver is gevonden wordt hiermee een verbinding gemaakt en doorgegeven wie de ontvanger is. De ontvangende server controleert vervolgens of het e-mailadres bestaat en levert de e-mail af in de inbox van de ontvanger.

 

Welke e-mail programma’s zijn er?

Je e-mail lezen doe je met een e-mailprogramma. Dit wordt ook wel een e-mail client genoemd. Er zijn e-mailprogramma’s die je op je computer kunt installeren. Voorbeelden hiervan zijn Outlook en Thunderbird. Je kunt dan alleen op die computer je e-mail lezen. Een andere optie is om gebruik te maken een online e-mailprogramma. Zo kun je online inloggen op webmail en overal ter wereld je e-mail bekijken. Met Cayway webmail kun je eenvoudig online verbinding maken en op iedere computer met een internetverbinding je e-mail bekijken.

 

Help mijn e-mail werkt niet, wat moet ik doen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je e-mail niet werkt. Het kan zijn dat je hostingpakket vol zit. In dat geval is er geen ruimte meer om nieuwe e-mail te ontvangen. In dat geval kun je ruimte maken door e-mails te verwijderen of te betalen voor extra ruimte.Als er geen ruimte meer is wordt de e-mail op de e-mail server een behoorlijke tijd vastgehouden. Zodra er wel weer ruimte is wordt de e-mail alsnog bezorgd. Het kan ook zijn dat e-mail wordt tegengehouden door spamfilters. In dat geval kan de e-mail niet bezorgd worden.

POP en IMAP wat is dat?

Er zijn twee manieren waarop e-mail van een e-mailserver kan worden opgehaald, POP en IMAP. Wanneer je e-mailprogramma is ingesteld om via POP e-mail op te halen wordt alle e-mail van de e-mailserver gedownload. Bij IMAP blijft de e-mail op de server staan. Wat de beste manier is, ligt aan je eigen voorkeur. Wil je je e-mail op meerdere locaties kunnen lezen dan is IMAP de beste instelling. Wil je al je e-mail zelf bewaren en archiveren of ruimte op de server besparen dan is POP de beste instelling.