Hardware is nodig bij het ondersteunen van tal van bedrijfsprocessen. Veel ondernemers zien het aanschaffen van hardware als een langetermijninvestering. Toch zijn er situaties waarin het veel slimmer is om hardware te huren. In dit artikel bekijken we in welke situaties je beter hardware kan huren in plaats van het te kopen.

Tijdelijke projecten

Voor de dagelijkse gang van zaken is vaak bekend welke hardware nodig is en wat het budget hiervoor is. In het geval van tijdelijke projecten ligt dat anders. Er is maar voor een bepaalde periode extra capaciteit nodig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je voor een half jaar een projectteam aanneemt. Deze medewerker hebben allemaal een laptop nodig. Een laptop huren voor deze extra medewerkers kan dan handig zijn. Het voordeel van hardware huren is in dit geval dat de kosten overzichtelijk zijn en je de extra capaciteit alleen gebruikt als deze nodig is.

Te weinig IT-budget beschikbaar voor de benodigde hardware

Soms kunnen de kosten voor de benodigde hardware hoger zijn dan het beschikbare IT-budget. In dat geval kan het huren van hardware ook een optie zijn. Op deze manier worden investeringsuitgaven namelijk omgezet in bedrijfsuitgaven, waardoor de btw bijvoorbeeld niet voorgeschoten hoeft te worden. Verder zijn de kosten voorspelbaar en kan de huur eenvoudig worden stopgezet op het moment dat er wel budget beschikbaar is voor de aanschaf van hardware.

 

Speciale omstandigheden

Speciale omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat hardware huren een goede optie kan zijn. Bijvoorbeeld als je op een locatie werkt waar geen internet beschikbaar is zoals op zee of op terreinen waar gebouwd wordt. In dat geval is mobiel internet huren een goede tijdelijke oplossing. Via draadloze routers en switches is het toch mogelijk om een goede stabiele internetverbinding te krijgen op een werkplek waar geen vaste internetverbinding aanwezig is.

Snelle groei van een bedrijf

Soms kan een bedrijf ineens enorm snel groeien. Mooi natuurlijk, maar vaak ben je er niet op voorbereid. Daarnaast kan de groei van tijdelijke aard zijn en wil je eerst bekijken of de groei zich doorzet voordat je een langetermijninvestering doet. Daarom wil je zo flexibel mogelijk zijn en kan het huren van hardware een goede optie zijn.

 

Voordelen van het huren van hardware

Zoals hierboven beschreven kan het in sommige situaties voordeliger zijn om hardware te huren. Een ander voordeel van het huren van hardware is dat een bedrijf niet te maken krijgt met veroudering. Op het moment dat hardware aangekocht wordt verouderd deze snel, waardoor deze op den duur vervangen moet worden. Huur je de hardware dan heeft een bedrijf altijd de beschikking over relatief nieuwe apparatuur. Andere voordelen van hardware huren zijn dat het een bedrijf flexibeler maakt en dat hoge kosten voor de aanschaf vermeden kunnen worden.