Heb je een eigen bedrijf dat goed loopt? Super tof. Echter, daarnaast is het ook erg stressvol. Alles moet geregeld worden en de juiste planning is cruciaal. Vooral als je andere mensen in dienst hebt. Door goed te plannen weet je zelf waar je aan toe bent, maar ook wat je werknemers kunnen verwachten die periode. Maar hoe houd je daar nou grip op?

Wat is controlcyclus precies?

Ik denk dat iedereen wel weet wat plannen is en inhoudt. Echter, ik snap dat de term controlcyclus compleet nieuw kan zijn. In principe is het helemaal niet zo moeilijk. Deze term staat voor het systematisch weergeven van het proces. Hiermee wordt bedoeld dat je door middel van control cyclussen je in de gaten kunt houden hoe ver je bent met iets. Zo kun je deadlines beheren en in de gaten houden waar je personeel mee bezig is. Planning en controlcyclus worden vaak samen gebruikt.

De een vult de ander namelijk heel fijn aan. Met planning maak je een lijst wat wanneer af moet zijn. Met controlcyclus geef je dit overzichtelijk weer door middel van tabellen en grafieken. Wat je gebruikt is afhankelijk van wat je fijn vindt en wat op dat moment het handigste werkt.

Extra in verdiepen?

Ben je nieuwsgierig hoe je dit voor jou en je bedrijf goed kunt regelen? Dan kan project portfolio management een goede optie zijn. Door het gebruik van dit systeem krijg je gemakkelijk overzicht van alles waar je op dat moment mee bezig bent. Zo geef je schematisch weer in een planning wat er deze aankomende dagen of weken moet gebeuren. Zo maak je deadlines concreet en duidelijk en weet je waar eventueel ruimte over is. Hier kun je dan iets anders doen of regelen.

Deze portfolio’s worden gemaakt door projectmanagementbureaus. Dit kun je dus gemakkelijk uitbesteden als je zelf niet weet hoe je dit moet aanpakken. Ideaal, maar let wel op dit kost ook geld. Als je wilt besparen of er geen geld aan wilt besteden kun je dit ook zelf doen. Het kost tijd om dit te leren en als je daar geen tijd voor hebt kan ik je aanraden dit door een professional te doen. Zij weten wat ze doen en zijn hier ook minder tijd aan kwijt.

Leuk als je er zelf mee aan de slag wilt, maar als je niet weet waar je moet beginnen. Dan kan dat nog wel eens tot grote problemen leiden. En dat is zonde.

Kosten

De prijs is afhankelijk van de dienst die een projectmanagementbureau moet aanleveren. Moeten zij maandelijks planningen afleveren dan is dit duurder dan het maken van een jaarplanning. Ik denk dat het vooral belangrijk is om te kijken naar wat jij en je bedrijf nodig hebben. Het heeft geen zin om een jaarplanning te laten maken als deze na een maand waarschijnlijk aangepast moet worden. Investeer dus slim.

Tuurlijk zijn de kosten belangrijk, maar je kunt het beter in een keer goed regelen dan tien keer half.