Het Nederlandse volk is een behoorlijk spaarzaam volkje. Alhoewel we een erg hoog bbp hebben en onze CO2 voetafdruk ook zeker niet de kleinste is, houden we allemaal toch wel van kunnen besparen op onnodige, of op zijn minst vermijdbare kosten. Maar hoe doe je dat nou? Hoe ga je daarvoor te werk? Want ook al is het waar dat wij van besparen houden, betekent dat nog niet dat het altijd even makkelijk is om te doen. Er zijn namelijk diverse gebieden waarop je kan sparen en het is een flinke uitdaging om op alle verschillende gebieden een oogje te houden, laat staan om op tijd in te grijpen.

Waarom besparen?

Besparen is een erg goede en dus uiteraard voordelige beslissing. Waarom precies begint men normaal met besparen op kosten en waarom zouden ze dat eigenlijk ook moeten doen? Men bespaart normaal gesproken voornamelijk omdat het hen goed uitkomt. En dat is natuurlijk logisch toch, want het helpt jou vooruit. Maar daarnaast is er nog een reden en die heeft te maken met de staat van de wereld op het moment. Door de ongelofelijke consumptie die plaatsvindt op talloze gebieden in de wereld is de klimaat crisis steeds dreigender. Hoe kunnen we deze tegen gaan? Door natuurlijk minder te consumeren. En wat is een cruciaal gedeelte van minder te consumeren? Jawel hoor, dat is dan weldegelijk het besparen op je eigen kosten.

Hoe bespaar je?

Besparen kan op vele terreinen en het huishouden is hier een van de grotere van. Huishoudens spenderen enorm veel energie en stroom wat slecht is voor het klimaat. Daarnaast kun je binnenshuis besparen op waterkosten, gaskosten en ook nog stroomkosten. Op deze allen kan bezuinigd worden. Als je bijvoorbeeld je verwarming minder vaak aanzet maar in plaats daarvan gewoon een iets dikkere trui aantrekt, dan besteed je al gauw een aantal euro’s minder. Ook kun je korter douchen en je apparaten alleen opladen zodra deze echt leeg zijn. 

Maar je kunt ook goedkopere apparaten kopen om op je kosten te besparen. Wil jij bijvoorbeeld een professionele printer maar ben je niet bereid om zoveel geld weg te leggen voor zo’n apparaat? Dan kun je een gebruikt apparaat die al opgeknapt is gebruiken die net zo goed presteert als de gloednieuwe. Dit noem je een refurbished printer. Refurbished houdt dus in dat het apparaat al in de handen van een ander is geweest, maar hierna door vakmannen is opgeknapt.