Voor je SEO strategie zijn links wellicht het allerbelangrijkst. Waarbij vermeld moet worden dat het krijgen van links niet al té moeilijk is. Het verkrijgen van geschikte links is natuurlijk weer een ander verhaal.

Je kunt niet in het wilde weg links verkrijgen door jezelf middels je website overal aan te bieden. Dit sorteert geen enkel effect wat betreft je ranking. Het enige wat er echt toe doet bij linkbuilding is op een natuurlijke manier een netwerk op te bouwen. 

Over het algemeen krijg je niet zomaar externe links van andere domeinen binnen zonder inspanning. Dit gaat wellicht op voor grote merken, maar alle andere bedrijven kunnen geen afwachtende houding aannemen. Zelfs de grote merken doen er van alles aan om zoveel mogelijk links te verkrijgen.

Geloofwaardig

Om te beginnen is het zaak om zo geloofwaardig als mogelijk te zijn als het aankomt op je linkprofiel. Hiermee wordt niet een perfect profiel bedoeld, want als het er té goed uitziet en het eigenlijk niet helemaal klopt, dan is de kans groot dat Google je een lagere ranking geeft.

Er is een linkbuilding strategie nodig om je netwerk op een natuurlijke wijze uit te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de verhouding tussen de follow links en de nofollow links die je website heeft. Het beste is om een constante verhouding tussen deze twee aan te houden.

Een nofollow link kun je herkennen via de code rel=”nofollow”. Meestal betreffen dit links die afkomstig zijn van de social media kanalen. Via deze weg is het dus relatief eenvoudig om nofollow links aan te trekken, indien dit gewenst is.

Hiernaast zijn er nog de sponsored links, die bedoeld zijn voor advertenties en de user generated content, waarmee de reacties die onder blogs staan en de links in een forumpost.

Verhouding constant houden

Het verkrijgen van links van diverse websites helpt je bij het maken van een natuurlijk profiel. Hierbij is ook weer de juiste verhouding van belang. Kwaliteit en kwantiteit dienen constant te blijven.

Je kunt er voor kiezen om via een Personal Blog Network links te verkrijgen. Het is dan wel van belang dat je let op het IP-adres, wanneer alle links van hetzelfde adres komen, dan kan dit door Google als problematisch worden aangemerkt.

Er is een zekere spreiding nodig tussen links van websites met een hoge autoriteit, waarmee een hoge ranking wordt bedoeld, en een lagere autoriteit. Het is dan ook zaak om van te voren te checken wat de status is van een website is. 

Het bouwen van een natuurlijk netwerk vraag naast inzicht ook de nodige tijd. Zonder een goede linkbuilding strategie is het echter een lastige zaak.