Boekhouden klinkt vrij logisch. Je regelt de boekhouding van verschillende bedrijven en instanties. Het tegendeel is waar, je kunt er namelijk heel erg veel kanten mee op. Dus zit je erover na te denken om een opleiding tot boekhouder te volgen? Of heb je al een praktijkdiploma boekhouden op zak en ben je benieuwd naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt? Lees snel verder als je wilt weten hoe je een praktijkdiploma boekhouden krijgt en wat je er vervolgens mee kunt doen!
Wat houdt pdb in?
Misschien is het eerst wel even goed om uit te leggen wat je tijdens de opleiding pdb allemaal gaat doen en leren. De opleiding bestaat uit drie modules, waarbij je aan de slag gaat met bedrijfsadministratie, kostencalculatie en financiering. Dus krijg jij geen genoeg van begrotingen en kostprijsberekeningen en wil je hier zeker verder mee gaan? Dan is wellicht de praktijkopleiding boekhouden wel iets voor jou. In de eerste module krijg je al meteen te maken met aandelen, obligaties, rechtsvormen, kengetallen en liquiditeitsbegrotingen. Elke module sluit je vervolgens af met een examen. Je wordt tijdens de lessen goed voorbereid op het examen.
De toekomst
En dan? Wat als je je praktijkdiploma boekhouden op zak hebt? Dan heb je een tal aan mogelijkheden om daarna te gaan doen. Je kunt ervoor kiezen om verder te gaan studeren bijvoorbeeld als accountant. Een accountant mag namelijk ook de werkzaamheden van een boekhouder uitvoeren, maar daarnaast ook verklaringen afgeven over bepaalde betrouwbare gegevens. Een boekhouder mag dit niet doen. Als je ervoor kiest om direct na je opleiding te gaan werken, dan zul je vrij snel een baan hebben. De baankans voor een boekhouder is namelijk zeer goed. In principe kun je bij elk bedrijf aan de slag als boekhouder. Bij een middelgroot bedrijf zijn er meestal al parttime of fulltime boekhouders in dienst. Naast dat je in dienst gaat bij een bedrijf kun je er ook voor kiezen om voor jezelf te beginnen. Je kunt dan bijvoorbeeld de boekhouding van meerdere kleinere bedrijven doen. Wanneer je mensen kunt aannemen, kunnen grotere bedrijven ook gebruik maken van jouw bedrijf en mensen. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden als je beschikt over een praktijkdiploma boekhouden.
Andere opleidingen
Is dit misschien toch niet helemaal wat je zoekt? Maar vind je financiën wel erg interessant? Dan is een salarisadministratie opleiding wellicht wel iets voor jou. Bij een opleiding salarisadministratie leer je hoe je zelf een loonadministratie kunt voeren, loonberekeningen te maken en vragen hierover te beantwoorden. Ook hierbij heb je mooie kansen na je opleiding. Ben je juist meer geïnteresseerd in belastingen? Dan is de opleiding tot belastingconsulent wel iets voor jou. Lees je vooral goed in voordat je een opleiding kiest en probeer eens ergens een dag mee te lopen. Pas als je op de werkvloer bent, kun je de sfeer proeven en beoordelen of de baan of studie wel iets voor jou is. Er zijn tal van mogelijkheden, dus oriënteer je goed. Zo kom je misschien bij een opleiding terecht, waar je in eerste instantie niet aan gedacht zou hebben.