Dit artikel gaat over het aanleggen van wifi binnen een bedrijf. We zullen in dit artikel als voorbeelden de netwerkproducten van het merk Ruckus noemen. Maar het is goed om te weten hoe wifi werkt. Daar beginnen we hier mee.

Wat is wifi en hoe werkt het

Met wifi wordt draadloos ethernet bedoeld. Het communicatieprotocol dient te voldoen aan de IEEE 802.11 standaard. Dan moeten producten van diverse fabrikanten kunnen samenwerken. Dat geldt ook voor de gebruikersapparatuur. In een bedrijfsomgeving worden daarmee onder meer PC’s, laptops, tabletten, printers en beeldschermen bedoeld. Met beeldschermen refereren we hier naar draadloze beeldschermen, waarop men bijvoorbeeld een aankondiging kan vertonen. Vanaf een gebruikersapparaat wordt een verbinding opgezet met een basisstation, ook access point genoemd. Als een gebruikersapparaat zich binnen het bereik bevindt van meerdere basisstations, dan wordt het station gekozen met het sterkste signaal. Als men buiten het bereik van dat station komt, dan wordt automatisch een verbinding opgezet met een ander access point. Dat wordt roaming genoemd. De basisstations hebben daarvoor onderling ethernetverbindingen.

Waaraan denken

Bij het ontwerp van een wifinetwerk moet bij de plaatsing van netwerkapparatuur met hun bereik en capaciteit rekening worden gehouden. De capaciteit dient aan te sluiten bij de aantallen gebruikersapparaten, die een verbinding via een bepaald access point zouden willen opzetten en welke capaciteiten die gebruikersapparaten vereisen. De benodigde capaciteit van een basisstation is niet een optelling van de capaciteiten van de aan te sluiten gebruikersapparaten. Aan de ene kant hebben niet alle apparaten tegelijkertijd die capaciteit nodig en aan de andere kant dient men ruim binnen de capaciteiten van de verbinding en het basisstation te blijven. Zo niet dan kan de verbinding traag worden. Afhankelijk van genoemde factoren kan men op plaatsen kiezen voor een range extender. Die vergroot het wifibereik, maar niet de capaciteit.

Ruckus

Ruckus is een fabrikant van wifi-apparatuur. Het gaat daarbij niet alleen om basisstations, maar ook de infrastructuur waarop die stations worden aangesloten. We praten dan over een bekabeld ethernetnetwerk, zoals die al vele jaren geleden werden aangelegd. Daaraan is de draadloze functionaliteit toegevoegd met wifi basisstations en range extenders. Met een router kan een bedrijfsnetwerk, een intranet genoemd, worden aangesloten op een extern netwerk. Het merk biedt ook controllers, opdat het netwerk vanuit een punt kan worden beheerd.

Kijk voor meer informatie over wifi op: alcadis.nl