Een computer uitkiezen kan veel gedoe zijn. Een laptop winkel heeft vaak een groot aanbod en de kans is nog best aanwezig dat er net niks tussen zit dat precies aan jouw eisen voldoet. In dat geval, als het budget het toe laat, is het zeker het overwegen waard om zelf een computer samen te laten stellen.

Kiezen en klikken

Dit werkt redelijk simpel: je kiest alle onderdelen die je in je laptop wil hebben en het besturingssysteem, bijvoorbeeld als je een laptop zonder windows kan dat, en vervolgens zal iemand de computer voor jou in elkaar gaan zetten. Natuurlijk kost dit wat meer, maar je hebt dan wel een volledig gepersonaliseerde pc die precies aan de eisen voldoet die je had gesteld toen je ging zoeken naar een computer. Van de kleur van de kast tot de toetsen van het toetsenbord, van de grafische kaart tot de ventilation, je kan het allemaal zelf kiezen.

Voordelen

In een winkel heb je vaak maar een beperkt aanbod en zijn de computers die er verkocht worden allemaal zo ontworpen dat een groot publiek ze zou willen kopen. Niet gek, omdat anders de massaproductie niet rendabel zou kunnen zijn. Maar hierdoor is dus de gemiddelde eis van een specifieke doelgroep genomen en de kans dat je daar net buiten valt is best wel aanwezig. Op die manier, zeker als je wat speciale dingen zoekt, kan het makkelijk zijn dat je een custom laptop kan gebruiken en dat het dus de investering wel waard is. Daarnaast zit je ook niet aan een bepaald werk vast, die hun computers weer net anders indelen, maar gewoon aan een normale ‘neutrale’ computer, zonder allerlei extra software van een MSI of Apple.

Nadelen

Nadeel is natuurlijk vooral de prijs. Omdat iemand hem handmatig samen moet stellen ben je nou eenmaal wat meer geld kwijt dan wanneer je een in de fabriek gebouwde computer neemt. Dus als je een beperkt budget hebt en je hebt nou niet de allerleukste eisen, dan is het misschien toch beter om gewoon laptops uit een normale winkel te blijven vergelijken tot je er één ziet die heel dichtbij je eisen komt. Verder zou je het gebrek aan extra software ook als nadeel kunnen zetten. Zo heeft MSI voor gaming bepaalde geoptimaliseerde software en heeft Apple uitgebreide software die ervoor zorgt dat je de computer kan verbinden met allerlei andere apparaten van Apple.