Hardware as a service is een manier om hardware capaciteit in te kopen die lijkt op huur. Tegen betaling van een vast bedrag per maand wordt hardware ter beschikking gesteld en alle diensten die daarbij komen kijken zoals installatie en onderhoud. Hardware as a service kan vele voordelen hebben. In dit artikel bekijken welke soorten hardware-as-a-service er zijn.

Device as a service

Hardware-as-a-service wordt ook wel device-as-a-service genoemd en richt zich op  het huren van apparaten zoals laptops, iPads of mobiele telefoons. Het huren van apparaten kan veel voordelen hebben. Ga je bijvoorbeeld naar een beurs of congres en geef je een workshop aan een grote groep mensen dan kan het huren van een ipad handig zijn. Je hebt in een keer toegang tot een flinke capaciteit zonder dat je daar een investering voor hoeft te doen. Gebruik je een Ipad alleen voor dergelijke gelegenheden dan is een Ipad huren een prima oplossing.

 

IT as a service

Bij IT-as-a-service neem je IT-services af op abonnementsbasis. Deze Bevinden zich vaak in de cloud en bedrijven betalen alleen voor wat ze gebruiken. Zo kunnen bijvoorbeeld hun netwerkstructuur op deze manier beheren. Zo kan de netwerkcapaciteit worden aangepast aan de steeds veranderende eisen. Bij het afnemen van dergelijke diensten op abonnementsbasis is meestal ook het onderhoud inbegrepen. Daardoor kan het bedrijf zich volledig richten op zijn core business.

 

De voordelen op een rijtje

De laatste jaren worden modellen als it-as-a-service en hardware-as-a-service steeds populairder. Dat is niet voor niets, aangezien het model vele voordelen heeft.

 

  • Het bespaart kosten omdat je alleen betaalt voor de apparaten die je daadwerkelijk gebruikt. Ook de kosten voor onderhoud, plaatsing etc. zijn in de maandkosten inbegrepen waardoor het bedrijf hierop arbeidskosten kan besparen.

 

  •  Met hardware-as-a-service beschik je altijd over de nieuwste apparaten zodat je de hardware optimaal kunt benutten.

 

  • Hardware-as-a-service zorgt evoor flexibiliteit. Groeit het bedriijf of moet er juist tijdelijk afgeschaald worden? Met hardware-as-a-service betaal je alleen voor de capaciteit die je nodig hebt.

 

  • De kosten worden transparant. Doordat je per apparaat een vast bedrag betaalt voor gebruik, plaatsing en onderhoud, weet je exact wat je hiervoor kwijt bent. Hierdoor worden ook de uitgaven in de toekomst voorspelbaar.

 

  • De IT-afdeling kan weer echt met IT bezig zijn. De IT-afdeling wordt vaak belast met nevenactiviteiten zoals het plaatsen en inrichten van hardware. Hier gaat vaak veel kostbare tijd mee gepaard die niet direct een toegevoegde waarde op de core-business van het bedrijf heeft. Door hardware-as-a-service valt een aanzienlijk deel van deze overhead weg.